Co to jest analiza składu ciała?
Ludzkie ciało składa się z czterech składników – całkowitej zawartości wody w organizmie, białka, substancji mineralnych i tłuszczu. Wskaźnik między nimi jest ściśle związany ze zdrowiem, który różni się w zależności od płci, wieku oraz indywidualnych właściwości.
Analiza składu ciała- bada twoje ciało pod skórą.
Analiza składu ciała jest diagnozą ilościową składników ciała, która podaje podstawowe informacje na temat prawidłowej kondycji ciała. Analiza składu ciała jest bardzo ważna w medycynie zapobiegawczej, gdyż stanowi podstawę odpowiedniej aktywności fizycznej i dietetycznej dla poprawy stylu życia i codziennych nawyków. Może być również z powodzeniem stosowana w dalszych badaniach chorych leczonych z powodu różnych chorób.
Dlaczego analiza składu ciała jest ważna?
Beztłuszczowa masa ciała, określa kształt ciała. Pozostawanie na pewnym poziomie wagowym nie musi oznaczać bycia fit. Wyważony stosunek masy beztłuszczowej do masy tkanki tłuszczowej gwarantuje piękne ciało.
Pozostawanie na stałym poziomie wagowym nie zawsze gwarantuje ten sam kształt ciała!
Gdy jesteś pod kontrolą masy ciała, zmienia się wraz z masą ciała, ilość każdego składnika i jego udział w składzie ciała. Gdy mięsień jest cięższy od tej samej objętości tłuszczu, osoba z większą ilością mięśni wygląda szczuplej. Sama masa ciała nie jest wyraźnym wskaźnikiem dobrego zdrowia, ponieważ nie rozróżnia ile kilogramów stanowią tłuszcze a ile beztłuszczowa masa ciała. Dlatego, ważny jest twój skład ciała, a nie masa ciała; a wyważony stosunek ich składników jest krytycznym wskaźnikiem dla zdrowia.
Zdrowa osoba utrzymuje zrównoważony skład ciała. Jeśli jednak równowaga zostanie zakłócona, może wystąpić: otyłość, niedożywienie, obrzęk i osteoporoza. Celem analizy składu ciała jest ocena funkcji ciała i poprawy zdrowia. Dlatego też
ważne jest prowadzenie personalnego zdrowia i sprawności, poprzez zrozumienie podstawowego stanu organizmu w regularnych kontrolach składu ciała , jak np. rozwoju mięśni, odżywiania i możliwej otyłości.
Tabela norm
PARAMETRY | Prawidłowa norma | |
Kobieta | Mężczyzna | |
Indeks masy ciała BMI
BMI= masa ciała (kg)/wzrost (m2) |
21.5 (zakres : 18.5 ~ 24.9) | 22.0 (zakres : 18.5 ~ 24.9) |
Standardowa granica BMI | 85~115% w oparciu o standardową granicę BMI. | |
Masa mięśni szkieletowych SMM
Standardowa granica SMM |
90~110% dla standardowej beztłuszczowej masy ciała przy standardowej masie ciała. | |
Masa tkanki tłuszczowej
Standardowa granica masy tk. tłuszczowej |
80 ~ 160% standardowej masy tkanki tłuszczowej | |
Procentowa zawartość tkanki tłuszczowej PBF
PBF (%)= Masa tkanki tłuszczowej (kg/ masa ciała (kg) × 100 |
23% | 15% |
Standardowa granica PBF | 18 ~ 28% standardowej masy ciała | 10 ~ 20% standardowej masy ciała |
Wskaźnik talia-biodra WHR | 0.75 ~ 0.85 | 0.80 ~ 0.90 |
Beztłuszczowa masa ciała
Standardowy zakres beztłuszczowej masy ciała w kończynach górnych |
80 ~ 120%, | 80 ~ 120%, |
Standardowy zakres beztłuszczowej masy ciała w tułowiu i kończynach dolnych | 90 ~ 110%. | 90 ~ 110%. |
Zawartość wody w organizmie | 45-60% | 50-65% |
Wskaźnik obrzęku (ECW/TBW) | 0.36 – 0.40 | 0.36 – 0.40 |
ICF/TBF (całkowity płyn w organizmie) |
0.31 – 0.35. | 0.31 – 0.35 |
TBW/FFM | 73% | 73% |
Obszar trzewnej tkanki tłuszczowej VFA | <100cm2 | <100cm2 |
Skala fitness | 71-90 | 71-90 |
Stopień otyłości (OD)
OD(%)= (obecna masa ciała/standardowa masa ciała)x100 |
90-110% | 90-110% |
Obwód talii | < 80cm | < 94cm |